T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı T.C İstanbul Valiliği İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezine Altınokta Körler Vakfımızın Bu Güne Kadar yapm
ış Olduğu Hizmetler.
Altı Nokta Körler Vakfı, körlerin eğitilmesi, rehabilite edilmesi, işyerlerine yerleştirilmesi ve iş hayatında verimli hale getirilmesi, körlüğün önlenmesi ve sorunları doğrultusunda kamuoyu oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmak üzere 1972 yılında kuruldu.
Kurucuları arasında Altı Nokta Körler Derneği, İstanbul Valiliği, İstanbul Belediyesi, Milliyet Gazetesi, Lions Yönetim Çevresi ve bazı Lions Kulüpleri, önemli iş insanları, Türkiye’de bulunan yabancı misyon mensupları bulunuyor.
Altı Nokta Körler Vakfı, Milliyet gazetesinin açtığı kampanyadan elde edilen bağışın da katkısıyla Altı Nokta Körler Derneği’ne İstanbul Belediyesi’nce tahsis edilen arazi üzerine 1972 yılında Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’ni inşa etmiş ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan işbirliği protokolü ile Türkiye’nin, yetişkin görme engellilere yönelik ilk Rehabilitasyon Merkezi’ni 1974 yılında hizmete açmıştır. 1973 yılında başlayan bu işbirliği, ülkemizin en uzun soluklu, az bulunur ve verimli kamu STK işbirliklerinden biridir.
Rehabilitasyon Merkezinin kuruluşu aşamasında Vakfın talebi ile American Foundation for Overseas Blind adlı kurumdan eğitim, materyaller, idareciler, öğrenciler konularında destek alınmıştır. Kurum, 7 Mart 1972 tarihinde önerilerde bulunmuştur. Amerika’dan gelen uzman Mr. Relaford, iki yıl süreyle kalmıştır ve eğitimcilere rehberlik yapmıştır. Aynı kurumun desteğiyle bir eğitimci adayı 1,5 ay süreyle Danimarka Körler Okulu’nda bağımsız hareket ve abaküs eğitimi almıştır.
Rehabilitasyon merkezi ilk açıldığında, bağımsız hareket ve abaküs eğitimi verilmeye başlanmış, bir süre sonra iş atölyesi ve kişisel idare dersleri eklenmiştir. Sonraki yıllarda gereksinimler ve gelişmeler göz önüne alınarak kabartma yazı, santral, bilgisayar alanlarında eğitim verilmeye başlanmış, mesleki eğitim olarak masaj eğitimi ve çağrı merkezi operatörlüğü programa eklenmiştir.
Eğitimlerin günün gereklerine uygun geliştirilmesi Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ile Vakfın ortak görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş, Bilgisayar Eğitimi 1996 yılında, Masaj Eğitimi 2000 yılında, Çağrı Merkezi Operatörlüğü 2012 yılında Vakıf tarafından projelendirilip kaynak sağlanarak Rehabilitasyon Merkezi temel ve mesleki eğitimlerine dahil edilmiştir.
Vakıf kuruluşundan bugüne, Rehabilitasyon Merkezinde temel ve mesleki eğitime devam eden görme engelli bireylerin eğitim materyallerinin sağlanmasında kaynak sağlamaktadır.
Rehabilitasyon Merkezinde eğitim gören bireylerin hem kültürel gelişimleri hem de akademik eğitimlerini desteklemek amacıyla Vakıf tarafından 1976 yılında kurulan Türkiye’nin ilk kaset kütüphanesi, 2004 yılında teknolojik olarak güncellenerek dijital hale getirilmiş, 2012 yılında da ses kayıt odası ilave edilerek kendi bünyesinde, gönüllüleriyle sesli kitap üretmeye başlamıştır.
Kütüphane bugün, sesli kitap üretmenin yanı sıra Rehabilitasyon Merkezi eğitimcilerinin ve kursiyerlerinin sesli ve Braille ders notu, ders kitabı ve kültür kitabı gereksinimini karşılamakta, gönüllüleriyle talep eden kursiyerlerimize akademik dersleri ve sınavları ile EKPPS, üniversite sınavı gibi sınavlara hazırlanmaları konusunda destek vermektedir.
Kütüphanenin dijital sisteme geçtiği 2004 yılında beri Kütüphane Sorumlumuz ve Rehabilitasyon Merkezi temel eğitim konularının en önemlisi olan Bağımsız Hareket Eğitiminin desteklenmesi amacıyla, 2017 yılından beri Bağımsız Hareket Eğitimcimiz, ücretleri Vakıf tarafından karşılanarak Rehabilitasyon Merkezi Bünyesinde hizmet vermektedirler.
Rehabilitasyon Merkezi kursiyerlerinin sosyo-kültürel gelişimlerine destek sağlamak amacıyla müze, gezileri, bowling turnuvası, olta şenliği gibi aktiviteler ve çeşitli konularda seminerlerin yanı sıra ata binme, piknik gibi etkinlikler düzenlenerek yaşam deneyimlerinin zenginleştirilmesine Katkı sağlanmaktadır.
İSTKA tarafından fon sağlanan, Ekim 2018-Aralık 2019 tarihleri arasında sürdürülen ve İstanbul Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün de proje ortağı olduğu Dokunsal Materyal Atölyesi / Kütüphanesi Projesi ile örgün eğitim ve üniversite öğrencilerine yönelik yapılan Farkındalık Atölyelerinde yaklaşık 1000 çocuk ve gencin görme engelli bireyler, körlük ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilgi almaları sağlandı. Aynı projede gerçekleştirilen Dokunsal Harita Atölyeleri ile İstanbul’un çeşitli meydanlarının körcül haritaları oluşturularak, kursiyerlerle bu alanlarda atölyeler gerçekleştirilerek bağımsız hareket dersinin içeriği zenginleştirildi.
Rehabilitasyon Merkezi eğitimcilerine yönelik olarak, talepleri doğrultusunda, iletişim, stres yönetimi vb. konularda seminer olanakları sağlanmakta olup, merkezde verilmekte olan eğitimin yurtdışında aynı amaçla çalışan merkezlerle karşılaştırılması ve güncellenmesi düşüncesinden yola çıkılarak,
2014 yılında bir eğitimcinin The Carroll Center for the Blind tarafından düzenlenen, Uluslararası Eğitimci Programı’na katılımı sağlandı.
2015 yılında Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığında, görme engellilerin eğitimi ile görevli Eğitim Danışmanı Anvaar Alnassar’ın yol masrafları vakıf tarafından karşılanarak, eğitimcilere bağımsız hareket, kişisel idare, öz bakım becerileri konularını içeren seminer vermesi desteklendi.
İki eğitimcinin 2017 yılında Marburg’ta bulunan Blista Rehabilitasyon Merkezi, Almanya’nın görme engellilere yönelik tek lisesi ve Philipps Üniversitesini ziyaret etmesi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alması sağlandı.
Eğitimcilerin görme engelli teknolojileri konusunda bilgi sahibi olması amacıyla 2012-2017 tarihleri arasında Frankfurt’ta gerçekleştirilen Görme Engelli Teknolojileri Fuarını, 2’şer kişilik gruplar halinde ziyaret etmelerine olanak sağlandı.
Altı Nokta Körler Vakfı, kendi öz kaynaklarının yanı sıra ulusal ve uluslararası kişi ve kuruluşlardan sağladığı kaynakları Rehabilitasyon Merkezi’ne yönelik çeşitli projelere aktarmaktadır.
2008 yılında binanın iç ve dış cephe boyası tamamen yenilenmiş sonraki yıllarda farklı tarihlerde binanın iç boyası yenilenmiş, odaların zeminlerine laminant parke döşenmiş, tuvalet ve banyolar tamamen elden geçirilerek yeniden düzenlenmiştir.
2009 yılında bahçe yolları, görme engelli kursiyerlere verilen bağımsız hareket eğitimine uygun olarak çeşitlendirilerek farklı zemin uygulamaları yapılmış ve bahçe yeniden düzenlenmiştir.
2011 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfı ile Lions Kulüpleri tarafından sağlanan fon ve Vakfın öz kaynakları ile Zeki Akkök Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü’nün Yenilenmesi Projesi tamamlanarak, modern bir masaj eğitim bölümü ve toplantı odasını kapsayan düzenlemeler yapıldı.
Myrtle Hussein Pasha Trust tarafından sağlanan fon ile 2012 yılında öğrencilerin boş vakitlerini geçirebilecekleri Yaşam Odası ve bağımsız ders çalışma olanağı sağlamaya yönelik Etüt Odası yapımı tamamlandı.
2012 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfı’nın katkılarıyla Perihan Esen Minkari Dijital Kütüphanesi Ses Kayıt Odası yapımı tamamlandı.
UPS Vakfı tarafından sağlanan fon ile, rehabilitasyon programının en önemli derslerinden biri olan Kişisel İdare Dersinin daha modern bir dershaneye kavuşturulması amacıyla Kişisel İdare Dershanesi’nin daha geniş bir alana yeniden inşası 2013 yılında tamamlandı.
2013 yılında Accentura Danışmanlık tarafından sağlanan fon ile IP Santral kurulmuş ve internet altyapısı yenilendi.
2014 yılında başlatılan Akıllı Rehabilitasyon Merkezi Projesi 2015 Ocak ayında tamamlandı. Bu proje ile görme engellilerin bina içinde gidecekleri yeri bulmalarını kolaylaştırıcı bir sistem kurularak bina erişilebilir hale getirildi. Aynı zamanda görme engelli teknolojilerin yoğun kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılarak, eğitim görme engelli teknolojilerinin kullanımı ile desteklenmeye başladı. Bu amaçla görme engelli eğitmen ve kursiyerlerin basılı evrak, kitap ve benzeri yayınları okumalarına olanak sağlayan okuma makinası, az görenlerinin aynı amaçlı kullanımı için elektronik büyüteç, harita ve benzeri materyalleri kabartma basmayı sağlayan baskı makinası kullanılmaya başlandı ve dijital kütüphaneye Daisy sistemi kurularak, özellikle ders kitaplarının sesli kitaba dönüştürülmesinde sistematik bir yapı oluşturuldu. Projeye Japon 335-B Lions ve Lion Seiji Mukaiyama ile Lahey Clinic Medical Center, Hussein Pasha Trust tarafından fon sağlandı.
2014 yılında Vakfın özkaynakları ile binaya yangın alarm sistemi kurularak yangın olasılığına karşı önlem alındı.
2015 yılında Lions Kulüplerinin katkılarıyla bina içine ve bahçeye kamera sistemi kurulmuş ve sistem farklı yıllarda güncellenmiştir.
2016 yılında Pernod Ricard Turkey şirketi ile Duyu Bahçesi Projesi gerçekleştirildi. Proje ile bahçeye pergola yapılarak çevresi düzenlendi. Biberiye, lavanta gibi görme engelli bireyler tarafından fark edilebilecek bitkiler kullanıldı ve kompost alanı oluşturuldu.
2016 yılında Vakfın özkaynakları ve çeşitli kişi ve kuruluşlardan sağlanan fonlar ile rehabilitasyon merkezine bir Çok Amaçlı Salon kazandırıldı.
2017 yılında ana binaya yangın merdiveni eklenerek bina acil durumlarda kaçışa uygun hale getirildi.
1996-2019 tarihleri arasında Bilgisayar Dershanesi donanımı, çeşitli tarihlerde teknolojik gelişmelere uygun olarak yenilendi.
2018 yılında Lions Kulüplerinin katkılarıyla ikinci Kişisel İdare Dershane’si eğitime açıldı.
2018 yılında bağışçımız Karafaki Ailesinin katkılarıyla Çağrı Merkezi Dershanesi oluşturularak eğitime açıldı.
2019 yılında, Sayın Gönül Bakay’ın merhum eşi Altay Bakay anısına sağladığı fon ile oluşturulan Psikolog Odası hizmete girdi.
Vakıf Rehabilitasyon Merkezi binası, eğitimi ve kursiyerlerine yönelik her türlü ihtiyaca kaynakları doğrultusunda destek sağlamaktadır.Altınokta Körler Vakfı Rehabilitasyon,Eğitim Ve Kültürden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya ÖZDEM.Not Rehabilitasyon Eğitimi Almak İsteyen Görme Engelliler Benden Bilgi Alabilirler.Telefon 0554 936 54 89.